ΝΕΡΑΪΔΟΚΥΚΛΟΙ

Η άποψη της Βρετανικής παράδοσης είναι ότι οι κύκλοι αυτοί σχηματίζονται σε μέρη που μαζεύονται νεράιδες, οι οποίες συνηθίζουν να κλείνουν τις συναντήσεις τους, με ένα κυκλικό χορό, που αφήνει τα ίχνη του στη γη. Στο Sussex οι νεραϊδόκυκλοι ονομάζονται "ίχνη μαγισσών", ενώ στο Devonshire πιστεύουν ότι οι νεράιδες ιππεύουν νεαρά άλογα τη νύχτα και τρέχουν σχηματίζοντας κύκλους. Όσα ζωντανά βρίσκονται αναμαλλιασμένα το πρωί, θεωρούν ότι τα χρησιμοποίησαν οι νεράιδες τη νύχτα. Οι λαϊκές παραδόσεις της Βρετανίας είναι γεμάτες από παθήματα ανθρώπων που χάνοντας το δρόμο τους σε ερημικές περιοχές, βρέθηκαν δίχως να το ξέρουν μέσα σε νεραϊδόκυκλους. Το γεγονός είχε τρομοκρατήσει τον αγροτικό πληθυσμό πριν μερικούς αιώνες, αφού υπήρχαν αναφορές ότι οι νεράιδες και κάθε λογής ξωτικά έκαναν δύσκολη την ζωή στους παρείσακτους. Υπάρχουν αναφορές ήδη απ' τον 17ο αιώνα για ...
ανθρώπους που δέχτηκαν επίθεση ή που αιχμαλωτίστηκαν μέσα σ' ένα νεραϊδόκυκλο, μέχρι κάποιος έμπιστος φίλος τους έρθει για να τους σώσει. Ακόμα και αναφορές για ανθρώπους που αφού ξύπνησαν έχοντας περάσει τη νύχτα σ' ένα νεραϊδόκυκλο, διαπίστωσαν ότι στην πραγματικότητα είχαν περάσει πάρα πολλά χρόνια.
Μια εξήγηση μεταξύ σοβαρού και αστείου είναι αυτή που θέλει τους κύκλους στο γρασίδι να δημιουργούνται από σκαντζόχοιρους που κυνηγιούνται κυκλικά τις νύχτες σε μια προσπάθεια να ερωτοτροπήσουν ή ακόμα αυτή που λέει ότι οι κύκλοι σχηματίζονται από τυφλοπόντικες που τρέχουν σε κύκλους κάτω απ' το χώμα, επηρεάζοντας έτσι την ανάπτυξη του γρασιδιού! Κατά άλλους πάλι υπεύθυνα είναι άλλα ... ζώα: άλογα ή κατσίκες δεμένα σε πάσσαλους ή ακόμα μυρμήγκια ή σαλιγκάρια που παρελαύνουν σε κυκλικές πορείες.
Φυσικά οι νεράιδες και τα ξωτικά και γενικά πλάσματα άλλων διαστάσεων δεν είναι βρετανική αποκλειστικότητα. Συναντιούνται πάρα πολύ  συχνά στις παραδόσεις διαφόρων λαών.  Άραγε αυτό είναι τυχαίο;
Στην Ολλανδία υπεύθυνος για τους κύκλους είναι ο ίδιος ο Διάβολος, που γυρίζει όλο το βράδυ αρμέγοντας αγελάδες και καθώς ακουμπάει κάτω τον κουβά του που καίει απ' τις φωτιές της Κόλασης, καίγεται το γρασίδι.
Στη Γαλλία και στη Γερμανία, οι νεραϊδόκυκλοι θεωρούνται έργο μάγων και μαγισσών που χορεύουν τη νύχτα σε κύκλους. Στη Γαλλία επίσης οι χωρικοί φοβούνταν ένα τεράστιο βάτραχο που φώλιαζε στο κέντρο κάθε νεραϊδόκυκλου. Οι νεραϊδόκυκλοι είχαν κι άλλες μαγικές ιδιότητες που ευνοούσαν τη μαντική ή την καλοτυχία - όπως πιστεύουν κάποιοι αγρότες που τους βρίσκουν στα χωράφια τους. Άλλοι πάλι πιστεύουν ακριβώς το αντίθετο, αναμένοντας κακοτυχίες. Στη Σκοτία υπάρχει η παράδοση ότι αν μια παρθένα πλυθεί με δροσοσταλίδες πρωινών του Μαΐου θα γίνει πιο όμορφή, αλλά αν τύχει να πλυθεί μέσα σ' ένα νεραϊδόκυκλο θα γίνει αντίθετα πιο άσχημη και θα μεταμορφωθεί σε μια κακάσχημη γριά.
Related Posts with Thumbnails