Η μυστηριώδης έκρηξη της Tουγκούσκα

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης ιστορίας είναι και το περιστατικό
της έκρυξης της Tουγκούσκα. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές που γνώρισε ο πλανήτης και μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί από τους επιστήμονες σαφείς εξηγήσεις για τα αίτια που την προκάλεσαν.
Το περιστατικό έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 1908 όταν μια κολοσσιαία έκρηξη ισχύος πολλών ατομικών βομβών ισοπέδωσε μια τεράστια έκταση στην απομονωμένη και ακατοίκητη κοιλάδα του ποταμού Tουγκούσκα της Σιβηρίας. Η δόνηση από το ωστικό κύμα έγινε αισθητή σε...
απόσταση εκατοντάδων χιλιόμετρων, ενώ η λάμψη από την έκρηξη φώτισε τον ουρανό και έκανε την νύχτα μέρα, όχι μόνο στην Ρωσία αλλα και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Πόλεις όπως η Μαδρίτη, το Βερολίνο, το Λονδίνο φωτίστηκαν από την αλλόκοτη λάμψη.
Τι όμως προκάλεσε αυτή την καταστροφή; Η Ρωσία εκείνη την εποχή αντιμετώπιζε ζωτικά εσωτερικά προβλήματα και έτσι η πρώτη επιστημονική αποστολή, με επικεφαλής τον μετεωρολόγο Λεονίντ Κούλικ, κατάφερε να ξεκινήσει μόλις 19 χρονια αργότερα. Ο Κούλικ αφού κατάφερε να διασχίσει με μεγάλη δυσκολία, πολλά χιλιόμετρα μιας απροσπέλαστης περιοχής όπως ήταν τα αχαρτογράφητα δάση της Σιβηρίας, ήταν και ο πρώτος που αντίκρισε το απίστευτο μέγεθος της καταστροφής. Τα δάση είχα ολοκληρωτικά ισοπεδωθεί 60 χιλιόμετρα από το επίκεντρο της έκρηξης. Όλες οι αρχικές εκτιμήσεις ότι όλα προκλήθηκαν από την πτώση κάποιου μετεωρίτη διαψεύστηκαν από τη μη εύρεση του κρατήρα και κάποιον έστω μικρών υπολειμμάτων από τον διαστημικό βράχο. Οι επόμενες αποστολές επιβεβαίωσαν ότι δεν υπήρξε πρόσκρουση στο έδαφος αλλα ότι το αντικείμενο εξερράγη σε ύψος 8 χιλιομέτρων με ισχή όσο χίλιες βόμβες τύπου Χιροσίμας. Οι θεωρίες που αναπτύχθηκαν από τους επιστήμονες τα επόμενα χρόνια ήταν πολλές και αντιφατικές όπως για μικρού μεγέθους μαύρη τρύπα που διαπέρασε το πλανήτη, για σωματίδια αντιύλης καθώς και για εξωγήινο διαστημόπλοιο που καταστράφηκε στην ατμόσφαιρα.


Στηρίξτε μας κάνοντας κλίκ στην πάνω διαφήμιση. Δεν σας κοστίζει τίποτα....Ευχαριστώ
Related Posts with Thumbnails