Ρίχνουν φως στις θαμμένες «Αλπεις» της Ανταρκτικής

Τον γρίφο των θαμμένων «Αλπεων» της Ανταρκτικής, ένα από τα μεγαλύτερα γεωλογικά μυστήρια στον κόσμο, φιλοδοξούν να λύσουν επιστήμονες από έξι χώρες. Με την εξερεύνηση ενός… νέου πλανήτη επί Γης παρομοιάζεται η επικίνδυνη αποστολή στα μυστηριώδη βουνά Γκαμπούρτσεφ, τα οποία κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει πώς βρέθηκαν θαμμένα 4 χιλιόμετρα κάτω από τους παγετώνες της Ανταρκτικής.

Πρώτη ανακάλυψε τους ορεινούς όγκους κάτω από το κέντρο της «λευκής ηπείρου» μια ομάδα Σοβιετικών στα τέλη της δεκαετίας του 50. Η ανακάλυψη της οροσειράς, που είναι στο μέγεθος των...
Γαλλικών Αλπεων, προκάλεσε έκπληξη στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, η οποία πίστευε ότι το εσωτερικό της Ανταρκτικής ήταν τελείως επίπεδο.Ερωτηματικά
Το πώς σχηματίστηκαν τα τεράστια αυτά βουνά στο συγκεκριμένο σημείο παραμένει μέχρι σήμερα ένα μεγάλο μυστήριο, το οποίο ελπίζουν ότι θα λύσουν από κοινού επιστήμονες, μηχανικοί και πιλότοι από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Αυστραλία, την Κίνα και την Ιαπωνία.

«Είναι σαν να είσαι αρχαιολόγος και να ανοίγεις έναν τάφο σε πυραμίδα και να βρίσκεις μέσα έναν αστροναύτη. Δε θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί», σχολίασε η Δρ Ρόμπιν Μπελ, μέλος της αποστολής από τις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της βρετανικής αποστολής, Δρ Φάουστο Φερατσιόλι, παρομοίασε μάλιστα την απαιτητική αερο-γεωφυσική αποστολή, η οποία θα ξεκινήσει τις προσεχείς εβδομάδες και θα διαρκέσει δυόμισι μήνες, με την «εξερεύνηση ενός άλλου πλανήτη, αλλά στο έδαφος της Γης».

Κάτω από αντίξοες συνθήκες, σε θερμοκρασίες -40 βαθμών Κελσίου, η ομάδα θα χρησιμοποιήσει όργανα τελευταίας τεχνολογίας για τη χαρτογράφηση της οροσειράς, τη διεξαγωγή βαρυτικών και μαγνητικών ερευνών, αλλά και την καταγραφή του πάχους και του σχήματος των πάγων.

Ακόμη, οι επιστήμονες αναμένεται να ανασύρουν «πολύτιμους» πάγους ηλικίας τουλάχιστον 1,2 εκατομμυρίου ετών, δηλαδή κατά 200.000 αρχαιότερους από αυτούς που έχουν σήμερα στα χέρια τους.

Οι πανάρχαιοι αυτοί πάγοι θα δώσουν στους επιστήμονες σημαντικά στοιχεία για την κλιματική ιστορία της «λευκής ηπείρου» αλλά και ολόκληρης της Γης.

Η αποστολή αποτελεί το σπουδαιότερο γεγονός του Διεθνούς Πολικού Ετους 2007-2008, μιας προσπάθειας της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας να λύσει μεγάλα αινίγματα που αφορούν τους δύο πόλους της Γης.





Πύλη για την κοίλη γη ή βάραθρο?






Πηγή ‘Εθνος’
Related Posts with Thumbnails