Επιστήμονες απο την Ιρλανδία αλλά και απά άλλες χώρες διεξήγαγαν εδώ και ένα χρόνο, για πρώτη φορά, έρευνα στην ιρλανδική λίμνη Muckross στην περιοτή του Co. Kerry, προκειμένου να μελετήσουν τα είδη της ζωής που φιλοξενεί. Την έρευνα τους διεξήγαγαν σε συνεργασία με την Ομάδα για την Προστασία του Ιρλανδικού Σολομού. Πραγματικά η έρευνα τους απέδωσε καρπούς και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον εύρημα ήταν η ανακάλυψη ενός σπανιότατου ψαριού, που φέρει την ονομασία «αρκτικός σολομός». Όμως τα πράγματα δε σταμάτησαν εδώ, καθώς η έρευνα είχε και μια απροσδόκητη και μυστηριώδη πτυχή. Η εξέταση της λίμνης με σόναρ αποκάλυψε την ...
ύπαρξη ενός γιγάντιου πλάσματος, που κανένας δε γνωρίζει την ταυτότητά του. Όπως δήλωσε ο Andrew Long, που είναι ειδικός σύμβουλος ιχθυοτροφείων: «Όταν ξεκινήσαμε να εξετάζουμε τα καταγεγραμμένα σήματα, παρατηρήσαμε ότι κάτι πολύ ασυνήθιστο συνέβαινε. Αντί για τα φυσιολογικά μικρά σήματα που δηλώνουν την παρουσία κάποιων μεμονομένων ψαριών, βλέπαμε κάτι που είχε διαστάσεις μεγάλου οικοδομήματος στη νοτιοανατολική πλευρά της λίμνης. Δεν μπορέσαμε να αναγνωρίσουμε την ταυτότητά του, αλλά γνωρίζουμε ότι δεν είναι λάθος των συσκευών και του υπολογιστή, καθώς όλα λειτουργούσαν φυσιολογικά».
Αυτή η ανακάλυψη, μαζί με το γεγονός ότι τόσο η συγκεκριμένη λίμνη όσο και οι υπόλοιπες που βρίσκονται στην ίδια περιοχή φιλοξενούν αρχαία είδη ζωής, έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι ανακαλύφθηκε ένα τέρας ανάλογο με εκείνο της Λόχ-Νες. Εξάλλου και οι δύο λίμνες έχουν, όπως ισχυρίζονται οι ερευνητές, πολλά κοινά σημεία. Για παράδειγμα, και οι δύο είναι μεγάλες και βαθιές και περιλαμβάνουν στην πανίδα τους παρόμοια είδη ψαριών, όπως είναι ο αρκτικός σολομός. Επίσης, η λίμνη Νες είναι η πιο βαθιά λίμνη της Βρετανίας, ενώ η λίμνη Muckross, μαζί με τη λίμνη Leane, είναι οι πιο βαθιές λίμνες της Ιρλανδίας. Βέβαια δεν έχουν αναφερθεί ακόμη οπτικές θεάσεις του πλάσματος αυτού, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που έσπευσαν να το ονομάσουν «τέρας του Muckross» ή με το χαϊδευτικό «Muckie».
Όπως ανέφερε ο Δρ. Fran Igoe, που είναι επιστημονικός σύμβουλος της Ομάδας για την Προστασία του Ιρλανδικού Σολομού: «Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι η ιχθυοπανίδα της Muckross είναι πραγματικά αρχαία. Έχουμε επιβεβαιώσει την παρουσία πληθυσμού αρκτικού σολομού, και είναι γνωστό ότι η λίμνη φιλοξενεί διάφορα άλλα είδη ψαριών που η παρουσία τους επιβεβαιώνει την αρχαία της καταγωγή. Η πρόσφατη ανακάλυψη είναι συναρπαστική και η Ομάδα για την Προστασία τοτ Ιρλανδικού Σολομού δεσμεύεται να συνετίσει τις έρευνες στην περιοχή.
Όμως, ίσως είναι πρόωρο αυτή τη στιγμή να συμπεραίνουμε ότι πρόκειται για ένα προϊστορικό τέρας παρόμοιο με εκείνο που λέγεται ότι υπάρτει και στη Λοχ-Νες».
Ωστόσο, το όλο φαινόμενο έτει καταχωρηθεί ως ένα γνήσιο φαινόμενο USO (Unidentified Swimming Object), καθώς το μήκους ογδόντα μέτρων άγνωστο πλάσμα αποτελεί ένα νέο μυστήριο στο χώρο των ανεξήγητων φαινομένων.