ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΗΣ ΤΖΟΚΟΝΤΑ

Είναι πάρα πολλοί εκείνοι οι οποίοι δηλώνουν ότι παρατηρώντας τη Μόνα Λίζα, κάθε φορά που κοιτάζουν το πρόσωπό της, το περίφημο χαμόγελό της μεταβάλλεται και άλλοτε τούς φαίνεται λαμπερό, και άλλοτε σοβαρό. Το φαινόμενο προκάλεσε το ενδιαφέρον ομάδας επιστημόνων, οι οποίοι αποφάσισαν να το μελετήσουν. Επιστήμονες του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών, στην...
πόλη Αλικάντε της Ισπανίας, υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο είναι πράγματι υπαρκτό και οφείλεται στο γεγονός ότι τα μάτια παίζουν ένα περίεργο παιχνίδι στον εγκέφαλο, στέλνοντας κάθε φορά που κοιτάζει κάποιος το χαμόγελο τής Μόνα Λίζα διαφορετικά μηνύματα, με αποτέλεσμα να γίνεται διαφορετική και επεξεργασία της εικόνας.
Διαφορετικά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα μεταδίδουν σε μια προκαθορισμένη σειρά διαφορετικά στοιχεία δεδομένων στον εγκέφαλο. Τα στοιχεία  αυτά περιέχουν πληροφορίες για τη θέση, το μέγεθος, τη διαύγεια, τη φωτεινότητα και γενικά για κάθε στοιχείο που αφορά ένα αντικείμενο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στην περίπτωση του χαμόγελου της Μόνα Λίζα, για εντελώς άγνωστους  λόγους, στη διαδρομή ως τον εγκέφαλο η σειρά αυτή των στοιχείων μεταβάλλεται, με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται κάθε φορά και η αποκωδικοποίησή τους. Έτσι, αυτός που κοιτάζει το διάσημο πορτρέτο βλέπει κάθε φορά ένα διαφορετικό χαμόγελο.
Related Posts with Thumbnails